Wieprzowina po japońsku – Zrobiłam na dwa dni, a poszło w kilka chwil.

Wieprzowina to mięso, nad którym trzeba się trochę napracować, jeśli chcemy doświadczyć przysłowiowego „nieba w gębie”.

Nie oznacza to, że mięsiwo jest trudne w przygotowaniu, a raczej to, że lubi być przyrządzane długo i z miłością. Dzięki poświęconemu czasowi, wieprzowina staje się delikatna, krucha i miękka.

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego preferowanego rodzaju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1//2 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • ½ łyżeczki kolendry.

Sposób przygotowania:

Marynata: Zmieszać ze sobą przyprawy, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać skrobię i sos sojowy. Wymieszać miksturę.

Mięso umyć, pokroić w plastry, zbić i zalać marynatą. Pozostawić w lodówce na ok. 3 godziny. Po tym czasie, na rozgrzanej pasteli zagrzać olej i usmażyć zamarynowaną wieprzowinę.

Dodatkiem do tak sporządzonego mięsa może być ryż, makaron bądź tradycyjne puree ziemniaczane z surówką z porów lub coleslaw.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!