Węglan wapnia zajmuje 90% skorupek jajek. Skorupki te zawierają również 27 innych pierwiastków. Między innymi są to fosfor, fluor, krzem i cynk.
Woda nasyca się jonami wapnia i innymi pierwiastkami podczas gotowania. Taka woda jest niezwykle cenna dla ogrodników ze względu na jej właściwości. Podczas obserwacji naukowcy doszli do tego, że używając takiej wody 10-krotnie zwiększa się tempo wzrostu roślin.
Gdy jajka są gotowe wlej bulion do oddzielnego pojemnika i zalej natychmiast lodowatą wodą jajka. Ułatwi to obranie skorupek. Schłodzić jajeczny bulion i używać go w celu opryskiwania i podlewania domowych roślin.
Łatwo możesz rozpoznać niedobór wapnia w roślinach. Posiadają one liście z suchymi końcami i plamami o brązowej barwie. Pędy wzrastają stopniowo z malutkimi liśćmi.
Comments are closed.