Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu jajek! Możesz być mocno zdziwiona do czego może posłużyć

Naukowcy Uniwersytetu z Birmingham studiujący nauki medyczne zajęli się reakcjami chemicznymi, które występują podczas gotowania jaj.

Badacze zrozumieli, że po ugotowaniu jajek wody nie warto wylewać, a należy ją spłukać i koniecznie wykorzystać!

Woda po ugotowaniu jajek – właściwości

Węglan wapnia zajmuje 90% skorupek jajek. Skorupki te zawierają również 27 innych pierwiastków. Między innymi są to fosfor, fluor, krzem i cynk.

Woda nasyca się jonami wapnia i innymi pierwiastkami podczas gotowania. Taka woda jest niezwykle cenna dla ogrodników ze względu na jej właściwości. Podczas obserwacji naukowcy doszli do tego, że używając takiej wody 10-krotnie zwiększa się tempo wzrostu roślin.

Nasączone nią nasiona dają bardzo silne pędy. Bardziej odporne na choroby i szkodniki są również sadzonki. Woda po ugotowaniu jajek oprócz właściwości stymulowania wzrostu roślin pomaga zachować kwasowość gleby w zakresie pH 5.5-6.5

To istotne, gdyż środowisko neutralne zapewnia roślinom warunki optymalne do wchłaniania odżywczych składników.

W jaki sposób po ugotowaniu jajek korzystać z wody?

Gdy jajka są gotowe wlej bulion do oddzielnego pojemnika i zalej natychmiast lodowatą wodą jajka. Ułatwi to obranie skorupek. Schłodzić jajeczny bulion i używać go w celu  opryskiwania i podlewania domowych roślin.

Łatwo możesz rozpoznać niedobór wapnia w roślinach. Posiadają one liście z suchymi końcami i plamami o brązowej barwie. Pędy wzrastają stopniowo z malutkimi liśćmi.

Zapraszamy Cię do udostępnienia tego praktycznego artykułu w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!