Nikt mu się nie oprze. Rewelacyjny smak. Delikatny pyszny włoski wypiek. Przygotujesz w 15 minut.

Włoski placek pszenny – focaccia z mozzarellą

Ta słynna włoska przekąska uważana jest za poprzedniczkę pizzy. Zajadano się nią na długo przed sprowadzeniem do Europy pomidorów.

Placek pieczemy w wysokiej temperaturze, dzięki czemu powstaje przepyszny i puszysty wypiek, a jest jeszcze lepszy z dodatkami np. mozzarellą. Focaccia z serem podawana była we Włoszech także jako główny posiłek, ale nadaje się również jako przekąska do pracy, szkoły lub na piknik.

Jak przygotować włoski placek?

Składniki

  • mąka pszenna (500 g)
  • mleko (300 ml)
  • cukier (25 g)
  • masło (80 g)
  • jajko (2 sztuki)
  • mozzarella (200 g)
  • drożdże (5 g)
  • sól (2 szczypty)

Przygotowanie

Do miski wlej 250 ml ciepłego mleka. Dodaj cukier i drożdże oraz ubite jedno jajko. Wymieszaj wszystko razem.

Do drugiej miski wrzuć przesianą mąkę i połącz ze szczyptą soli. Dolej masę mleczną i zagnieć wszystko na ciasto. Następnie dodaj masło w temperaturze pokojowej i ponownie ugniataj.

Ciasto włóż do dużej miski i przykryj ściereczką lub folią. Odstaw je w ciepłe miejsce na kilkadziesiąt minut, aby urosło.

Mozzarellę pokrój na małe i cienkie paski. Przygotuj blachę do pieczenia (najlepsza będzie okrągła). Wyłóż ją papierem i rozłóż równomiernie ciasto.

Na cieście zrób nacięcia przy pomocy noża tak samo jak na zdjęciu poniżej. Na nacięciach układaj paski mozzarelli. Ponownie przykryj ciasto folią albo ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż urośnie.

W małej miseczce ubij drugie jajko, 2 łyżki mleka i szczyptę soli. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj placek.

Następnie włóż blachę do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!