100 razy lepsze niż salami. Robię co 2 miesiące bo wystarczy na długi czas

Marynowana wołowina może być przechowywana przez bardzo długi czas i jest bardzo smaczna. Kolejna ważna kwestia: podczas przechowywania mięsa nie zapomnij obracać go od czasu do czasu, aby nie wysychał z góry i nie zwilża od dołu. Ta przekąska jest sto razy lepsza niż zwykłe salami. Koniecznie spróbuj!

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 150 ml wódki
  • 100 g soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Wołowina na wódce

Do worka wsyp sól, cukier, pieprz, wlej wódkę i olej. Wymieszaj marynatę energicznie potrząsając zawiązanym workiem..

Wrzuć do worka kawałek mięsa (najlepiej bez żył) wymieszaj w marynacie i zawiąż torbę.

Pozostaw mięso w lodówce na 3 dni, obracając je raz lub dwa razy dziennie tak, aby było dobrze namoczone w zalewie.

Wyjmij mięso. Nie płucz go, po prostu wytrzyj go ręcznikiem papierowym.  Ciesz się prostą i smaczną przekąską! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!