Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Idealny przepis na zakwas – Dodany do masy sprawi, że upieczone bułeczki i ciasta będą wyjątkowo puszyste.

Jeden składnik może mieć ogromny wpływ na to, by przygotowane bułeczki nabrały puszystości i miękkości.

Z podanej ilości składników wychodzi około 1,5 kg ciasta. Można użyć całe od razu, jeśli chce się uzyskać wiele pysznych bułeczek, ale nadaje się również do przechowywania w zamrażarce. Poleca się jednak robić ciasto na świeżo.

Składniki które należy przygotować to:

  • 10 g suszonych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • łyżka cukru

Mianowicie do przygotowania ciasta potrzebne będzie:

  • 1 kg przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki wódki
  • 2 jajka
  • 200 g masła (należy je wyjąć z lodówki nieco wcześniej, aby było miękkie)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka soli

Przygotowanie należy rozpocząć od rozpuszczenia w ciepłej, lecz nie gorącej wodzie drożdży oraz cukru.

Następnie dodać należy kilka łyżek mąki, tak by masa była gęsta niczym śmietana. Kolejno miksturę trzeba odłożyć na bok, by drożdże wyrosły. W tym samym czasie w misce wymieszać należy jajka i cukier.

Podczas zakwaszania drożdży dodać je należy do masy jajecznej i wymieszać. Kolejno do miseczki należy dodać wódkę, masło olej, śmietanę oraz sól.  Wszystko to wymieszać trzeba trzepaczką i ubijać. Następnie kolej na mąkę, którą dodawać należy porcjami, cały czas mieszając trzepaczką.

Po zgęstnieniu ciasta należy ugniatać je rękami. Na tym etapie wykorzystać należy połowę ilości mąki. Po przykryciu ciasta należy je odstawić na godzinę by wyrosło. Po tym czasie dodać należy resztę mąki i wymieszać.

Kolejnym krokiem będzie ponowne przykrycie ciasta oraz znowu odstawienie go na czas jednej godziny. Po tym czasie będzie przypominało chmurę, bo wyrośnie niemal trzy razy. Jest gotowe do przetwarzania i tworzenia wypieków.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!