Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Dzięki temu przepisowi na majonez nie muszę korzystać z kupnego – Gotowy w minutę, bez dodatku jajek i octu.

Przepis na domowy zamiennik majonezu

Majonez, który dostępny jest w sklepie często zawiera w składzie sztuczne barwniki czy konserwanty, a jego cena jest stosunkowo wysoka. Majonez bez problemu możemy zrobić sami w domu.

Do stworzenia majonezu w domu potrzebne jest zaledwie kilka składników, czyli: cukier i musztarda do smaku, 3 łyżki soku z cytryny, 150 ml mleka, sól, 300 ml oleju słonecznikowego. Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki. Majonez ten możemy wykorzystać do kanapek, sałatek czy potraw smażonych.

Aby przygotować ten sos musimy wymieszać blenderem olej oraz mleko. Produkty powinny zostać wymieszane w misce. Na początku procesu, przez kilka pierwszych sekund mikser powinien być bliżej dna. Następnie powinniśmy dodać sok z cytryny, sól, cukier oraz musztardę. Mieszamy aż nasz sos zgęstnieje.

Do naszego sosu możemy dodać suszoną lub posiekaną natkę pietruszki. Sos powinniśmy przechowywać w lodówce w suchym, czystym i szklanym pojemniku. Powinniśmy go zużyć przed końcem daty ważności mleka. Podajemy z ulubionymi potrawami. Smacznego!

Przepis na domowy zamiennik majonezu z kwaśnej śmietany

Do przygotowania świątecznej sałatki potrzebujemy między innymi majonezu. Majonez możemy przygotować samemu w domu. Ważną przewagą majonezu domowego nad tym sklepowym jest jego dietetyczność. Dzięki temu możemy go jeść bez obawy przed niechcianymi kilogramami czy na diecie.  Sos ten możemy użyć jako dressing do mięs, ryb czy jako dodatek do sałatek.

Do stworzenia domowego zamienniku z kwaśnej śmietany potrzebujmy

  • szklankę kwaśnej śmietany (najlepiej takiej o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • łyżeczkę musztardy
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka marynowanego ogórka
  • mała cebula
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy, oleju słonecznikowego lub oleju ryżowego.

Przygotowanie tego sosu jest bardzo proste. Zaczynamy od starcia cebuli i ogórka. Kolejnym krokiem jest wrzucenie wszystkich składników do blendera. Powinny mieć konsystencję gładkiej masy. Ten sos powinien być przechowywany w czystym i szklanym pojemniku w lodówce. Smacznego!

Przepis na fit majonez od trenera

Fit majonez od trenera możemy wykorzystać jako dressing do ulubionych słonych dań jak i jako dodatek do sałatek.

Aby przygotować nasz sos potrzebujemy:

  • 60 ml wody
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 125 ml oleju kokosowego lub innego oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytrynu
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Zaczynamy od przygotowania garnka. Wlewamy do niego wodę wraz z mąką lnianą i podgrzewamy ją na małym ogniu. Gdy tylko masa zgęstnieje należy zdjąć nasz garnek z ognia. Po ostygnięciu dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Produkty powinniśmy wymieszać ze sobą mikserem.

W międzyczasie stopniowo dodajemy olej. W kolejnym kroku dodajemy musztardę oraz sok z cytryny. Nasz sos powinien mieć gładką konsystencję. W razie potrzeby dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy w szklanym pojemniku i przechowujemy go w lodówce. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!