Wystarczy, że wyeliminujesz te produkty ze swojej diety. Ograniczysz ból i zapalenie stawów. Lekarze o tym nie mówią

Zapalenie stawów jest okropną chorobą. W głównej mierze dotyka starszych osób, ale również nie pomija tych młodszych jak i dzieci.

Choroba ta niestety posiada wiele odmian. Jednak coraz częściej jest łączona przez dietetyków ze złym odżywianiem. Ważne jest, aby wiedzieć które produkty wpływają negatywnie na zapalenie stawów, a które przynoszą ulgę i poprawią sprawność.

Właśnie dzisiaj o tym porozmawiamy i przedstawimy kilka produktów na które trzeba zwrócić uwagę. Poruszona również zostanie kwestia popularnych metod leczenia. Aby uleczyć stawy bez operacji, najlepsza jest wczesna profilaktyka.

Trzeba wiedzieć co i jak wpływa na nasz organizm i jakie produkty zapewnią zdrowie i siłę, a jakich należy bezwzględnie unikać, żeby nie pogorszyć swojego stanu zdrowia.

Osoby, które cierpią na zapalenie stawów powinny przede wszystkim unikać tych 3 produktów.

Szprot

Tak bardzo uwielbiany przez wiele osób, niestety ma składniki, które negatywnie wpływają na organizm. Posiada duża zawartość soli oraz puryny.

Jest to substancja, która spożywana w dużych ilościach powoduję dnę. Poprzez stałe spożywanie szprot zwiększa się zawartość kwasu moczowego. Niestety nie jest on wydalany z organizmu, przez co uszkadza stawy, gdyż pozostaje na ich powierzchni.

Nasiona słonecznika

Zawierają dużo kwasów omega-6, co jakby mogło się wydawać powinno korzystnie wpłynąć na organizm. Niestety w dużych ilościach wpływają negatywnie na funkcjonowanie całego ciała.

Powodują choroby skórne takie jak, trądzik i wypryski. Natomiast omega-6 może być bezpośrednio odkładany w stawach. Powoduje to rozpuszczanie warstwy chrząstki oraz dodatkowy ból.

Twardy ser

W wysokim stężeniu zawiera jony wapnia, co również negatywnie wpływa na organizm. Nadmiar przynosi ból stawów i skurcze mięśni.

Jeśli nie chorujesz na zapalenie stawów spokojnie możesz spożywać te produkty. Jednak pamiętaj, aby nie jeść ich za dużo.

Artretyzmu nie można do końca wyleczyć, nawet dzięki pomocy chirurgicznej. Dlatego tak ważne jest, aby leczy i łagodzić chorobę domowymi sposobami.

Ocet jabłkowy 

Kuracja powinna trwać 2 tygodnie. Polega ona na tym, że przed każdym posiłkiem trzeba wypić szklankę wody z łyżką octu. Nie powinno się robić tego częściej niż 5 razy dziennie. Jeśli osoba, która chce się poddać kuracji ma obawy ze względu na chory żołądek, powinna trochę inaczej ją przeprowadzić. Zamiast jednej łyżki octu, powinna dolewać tylko połowę, w tym wypadku kurację trzeba wydłużyć od 2 do 4 tygodni.

Czosnek

Z bólem świetnie poradzi sobie mikstura przyrządzona na bazie czosnku. Należy wymieszać 5 główek czosnku oraz 0.5 litra wódki i odstawić na 10 dni w ciemne miejsce. Przed każdym posiłkiem trzeba wypić jedną łyżeczkę.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!