Przepyszna i soczysta zapiekanka z kurczakiem i cukinią. Smaczna kolacja, którą każdy zawsze się zajada

Ciasto kefirowe nie musisz ugniatać ani czekać, aż wyrośnie. Nadzienie możesz wybrać dowolnie według gustu: kapusta kiszona lub świeża, gotowane ziemniaki, cukinia, mięso mielone. 

Moją ulubioną opcją jest nadzienie z delikatnego mięsa z kurczaka, idealnie komponuje się z puszystym ciastem kefirowym.

Składniki

  • Kefir 250 ml
  • Mąka pszenna 180 g
  • Soda 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • Jajko 1 sztuka
  • Filet z kurczaka 350 g
  • Cebula 2 sztuki
  • Zioła 20 g
  • Olej słonecznikowy 40 ml
  • Masło 10 g

Ciasto Kefirowe Z Kurczakiem

Przygotowanie:

Dodaj sodę do kefiru, po 5 minutach dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.

Zmyj filet z kurczaka, a następnie usmaż na oleju słonecznikowym wraz z posiekaną cebulą w pół-pierścieniach.

Nasmaruj głębokie naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką. Wlej połowę ciasta na spód, a następnie połóż kurczaka z cebulą, dodaj drobno posiekane warzywa i wlej resztę ciasta na wierzch.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz ciasto przez 40 minut.

Jeśli podobał Ci się ten pomysł pieczenia kurczaka, podziel się nim ze znajomymi!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!