Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami – dawno nie jadłam tak dobrej, każdy poprosi o dokładkę

Jeżeli lubisz kurczaka i szukasz ciekawego pomysłu na niebanalne danie, to koniecznie musisz wypróbować tej pysznej zapiekanki z dodatkiem grzybów.

To bardzo prosty w przygotowaniu przepis, który z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.

Połączenie ciasta, kurczaka i grzybów jest świetnym wyborem nie tylko na co dzień, ale także na rodzinne spotkania. Wypróbuj ten przepis i koniecznie podziel się swoimi wrażeniami.

Wymagane składniki:

  • 3 jaja kurze
  • 150 g sera
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 250 g mąki pszennej
  • pół cebuli
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe wody

Jak przygotować zapiekankę z kurczakiem i grzybami?

Do miski wsyp mąkę pszenną, masło, wbij jedno jajko oraz dolej wody. Z wszystkich składników zagnieć ciasto i uformuj je w dużą kulkę. Ciasto owiń folią i schowaj do lodówki na 30 minut.

Ugotowanego w lekko osolonej wodzie kurczaka ostudź, a następnie pokrój w kostkę. Umyj cebulę oraz grzyby, a następnie drobno je posiekaj. Weź patelnię, użyj trochę oleju i podsmaż warzywa.

Do pieczarek na patelni dodaj pokrojonego kurczaka, całość smaż mniej więcej 6 minut. Weź tarkę z drobnymi oczkami i zetrzyj na niej żółty ser.

Do osobnej miski wbij resztę jajek, dodaj śmietanę i starty ser. Wszystkie składniki wymieszaj.

Przygotuj sobie formę do pieczenia (najlepiej okrągłą), wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż je na dnie oraz na bokach naczynia. Na środku rozsmaruj nadzienie z kurczakiem i pieczarkami, a następnie zalej wszystko przygotowaną wcześniej mieszanką.

Tak przygotowane danie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 40 minutach twoja zapiekanka będzie gotowa.

Mam nadzieję, że będzie ci smakować!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!