Zrobiłam te chrupiące ziemniaczki w rękawie na obiad i każdy się zajadał. Znikają ze stołu w kilka chwil

Ziemniaki można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Każdy z nas ma swoje ulubioną formę, w jakiej lubi jeść ziemniaki.

Jednak zawsze warto poznać kilka nowych sposobów. Poniżej prezentujemy doskonały przepis na ich przygotowanie. Jest on szybki i stosunkowo prosty. Zapraszamy do zapoznania się z nim.

Co będzie potrzebne?

  • Kilogram ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pietruszka
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz i przyprawa do ziemniaków
  • czosnek

Jak zrobić?

Pierwszym krokiem będzie obranie, umycie i pokrojenie ziemniaków. W przypadku młodych ziemniaków to można je piec razem ze skórką. Ziemniaki powinny być pokrojone na ćwiartki a dodatkowo ponabijane szpikulcami w kilku miejscach.

Do tak pokrojonych ziemniaków należy dodać sprasowany czosnek i pietruszkę. W drugiej misce trzeba wymieszać oliwę, czosnek, zioła, sól, przyprawę do ziemniaków oraz pieprz.

Tę mieszankę należy dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Następnie całość włożyć do rękawa i piec przez około 40-60 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Dodatkowo jeśli lubisz złotą skórkę to warto około 10 minut przed końcem pieczenia przeciąć górną część rękawa.

Tak upieczone ziemniaczki są naprawdę pyszne. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!