Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ziemniaki faszerowane – Wypełnij 3 ziemniaki tym pysznym farszem, raz dwa i pyszny obiadek na stole.

Faszerowane ziemniaki to wspaniały pomysł na szybki, prosty, a zarazem pyszny i sycący obiad.

Składniki na 6 porcji:

  • ziemniaki średniej wielkości – 3 szt.
  • mięso mielone – 200 g
  • starty ser żółty – 200 g
  • mleko – 200 ml
  • boczek – 3 plastry
  • sos pomidorowy – 3-4 łyżki
  • mąka pszenna – 20 g
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz – według uznania
  • trochę oleju do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Mięso mielone umieść na patelni z rozgrzanym olejem, dopraw pieprzem i solą. Pokrój drobno boczek, dodaj do mięsa i duś całość.

Ugotowane ziemniaki przekrój wzdłuż na połowy i wydrąż, zostawiając jednak przy skórce warstwę miąższu.

Wsyp do mięsa mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Następnie dolej mleko i dalej gotuj, cały czas mieszając, do otrzymania gęstego sosu.

Rozgnieć widelcem uprzednio wydrążony miąższ z ziemniaków, dodaj mięsny farsz oraz sos pomidorowy.

Starannie wymieszaj całość. Dodaj ser (zostawiając trochę do późniejszego posypanka) i dopraw solą, jeszcze raz wymieszaj.

Napełnij mieszanką ziemniaczane „miseczki”. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Posyp ziołami i pozostałym serem.

Nagrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Wstaw do niego naczynie z ziemniakami i piecz, aż ser na wierzchu się rozpuści.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!