Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Tak wyjątkowych ziemniaczków z cebulką jestem pewna, ze jeszcze nigdy nie jadłaś. Hit obiadowy.

W internecie istnieje wiele przepisów na dania z ziemniakami. W tym materiale pokażę Ci jeden z moich ulubionych, jakim jest połączenie smaku cebulki i ziemniaków.

Jest to bardzo fajna forma urozmaicenia smaku zwykłych ziemniaków, które po dłuższym czasie mogły Ci się zwyczajnie przejeść. Składniki, jakie będziesz potrzebował na sto procent znajdziesz w zaciszu swojej domowej kuchni.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 g sosu sojowego
  • 50 g oleju roślinnego
  • 20 g ulubionych ziół

Przygotowanie

Na początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Następnie możesz przystąpić do gotowanie, jednak skup się, ponieważ cały proces będziesz musiał wykonać bardzo szybko.

Po posiekaniu papryki na małe, podłużne kawałeczki, zacznij trzeć marchewkę oraz ziemniaki. Będziesz potrzebował do tego specjalnej tarki, dokładnie jak w przy gotowaniu koreańskiej marchwi (kawałki powinny być cienkie i długie). Dodatkowo zabierz się za krojenie cebulki w pierścienie.

Następnie zabierz się za rozgrzanie patelni, na którą wcześniej nalejesz olej. Zaraz po rozgrzaniu oleju wrzuć na nią cebulkę na kilka minut. Po chwili dodaj marchewkę i nie przestawaj smażyć przez kolejne 2-3 minutki, dodatkowo mieszając całość.

Kolejnym krokiem będzie dodanie startych ziemniaków. Smaż przez 5 minut, nie zapominając o mieszaniu. Na patelnie dorzuć wcześniej pokrojoną paprykę. Wszystko wymieszaj i jeszcze przez minutkę pozostaw na ogniu. Do powstałej mieszanki dodaj sos sojowy, ocet i pieprz a następnie dobrze wymieszaj.

Potrawa już prawie gotowa. Ziemniakom daj jeszcze kilka minut na ogniu, pozostawiając pod przykrywką. Aby dodatkowo złapać smak możesz przyprawić całość do smaku ulubionymi ziołami. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.