Zupa z kurczakiem dla szczupłej sylwetki. W końcu zaczęłam chudnąć. Obłędny smak

Zupa z kurczakiem po bułgarsku. Jeśli znudził ci się klasyczny rosół, ten przepis przypadnie ci do gustu.

Dzięki dodaniu do bulionu smażonych warzyw zupa zyskuje niesamowity aromat, a przy tym jest wyjątkowo rozgrzewająca i sycąca dzięki obecności mięsa.

Składniki:

  • mięso z kurczaka (dowolne): 600 gram
  • woda: 2 litry
  • ziemniaki: 2 sztuki
  • seler naciowy: 1 sztuka
  • cebula: 1 sztuka
  • marchewka: 1 sztuka
  • papryka: 1 sztuka
  • ziele angielskie: 7 ziarenek
  • makaron: 60 gram
  • olej roślinny: 30 gram
  • żółtko: 1 sztuka
  • mąka pszenna: 1 łyżka
  • kwaśna śmietana: 3 łyżki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso z kurczaka umyj i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, cały czas usuwając powstałe szumowiny na powierzchni. Do wywaru wrzuć pokrojony seler, sól i ziele angielskie. Gotuj do momentu, aż mięso zmięknie, następnie wyjmij mięso z garnka.

Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Ziemniaki pokrój w kostkę i odłóż. Cebulę posiekaj na drobne kawałki, marchewkę pokrój w paski. Paprykę wydrąż i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojone marchewkę, paprykę i cebulę. Smaż, aż warzywa zmiękną.

Do garnka z wywarem wrzuć pokrojone ziemniaki, doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i mięso pokrojone na mniejsze kawałki, gotuj pod przykryciem, aż makaron zmięknie (według czasu na opakowaniu).

W miseczce rozkłóć żółtko, dodaj mąkę i śmietanę. Wszystko wymieszaj na gładką masę. Odrobinę bulionu z garnka dodaj do miseczki i energicznie wymieszaj.

Tak przygotowaną zaprawę wlej do gotującej się zupy i porządnie wymieszaj. Wrzuć podsmażone warzywa z patelni. Wszystko chwilę gotuj, następnie podawaj na stół.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!