Te marynowane śliwki to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni. Świetna przekąska do mięsa

Istnieje około dwóch tysięcy odmian śliwek, więc zawsze możesz wybrać owoc według swojego smaku i upodobań: od słodkiego do kwaśnego i od jasnożółtego do fioletowego. 

W sierpniu i na początku września cieszymy się ze zbiorów tych soczystych owoców.

Ale jeśli chcemy cieszyć się smakiem tych cudownych owoców przez cały rok należy je odpowiednio przyrządzić i tu przychodzę z pomocą wraz z genialnym przepisem!  Proporcje podane są na 1 litrowy słoik.

marynowane śliwki na zimę

SKŁADNIKI

  •  śliwki (ilość zależy od odmiany, śliwki muszą szczelnie wypełnić słoik)
  • 70 g cukru
  • 40 g  octu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 0,5 pałeczki cynamonu
  • 1-2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE

W litrowym, wysterylizowanym słoiku umieść umyte śliwki. Zalej je po brzegi wodą.

marynowane śliwki na zimę

Wlej wodę ze słoika na patelnię, dodaj ocet i cukier. Pozwól marynacie gotować się przez kilka minut.

marynowane śliwki na zimę

Umieść cynamon, pieprz, goździki i liść laurowy w słoiku ze śliwkami. Zalej śliwki marynatą, sterylizuj słoiki przez 7 minut.

Obróć słoiki do góry nogami i ostudź.

Po 2-3 tygodniach możesz cieszyć się smakiem marynowanych śliwek. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!