Koperek, czosnek, cytryna… I pyszny sos koperkowy powstaje w mgnieniu oka. Przygotuj zapasy na zimę.

Latem, gdy wszystkie warzywa rosną w ogrodzie, są łatwo dostępne na bazarku i kosztują grosze, nadszedł czas, aby pomyśleć o tym aby cieszyć się ich smakiem również zimą.

Na przykład koperek można go  np. zamrozić, ale najlepiej jest zrobić na jego bazie sos. Przygotujesz go w ciągu kilku minut, a możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Sos koperkowy przyda się nie tylko na zimę, ale także w lecie jako dodatek do zimnych zup, sałatek z sezonowych warzyw, jako pasta do kanapek i przyprawa do szaszłyków, ryb i makaronów.

Ta zielona przyprawa nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat, a wyglądem i fakturą przypomina sos pesto .

sos koperkowy na zimę

Składniki

  • Koperek 2 pęczki
  • Ząbki czosnku 10 sztuk
  • Cytryna 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 0,5 łyżeczki 

Przygotowanie

Umyj koperek, osusz go na ręczniku papierowym i posiekaj w blenderze wraz z obranymi ząbkami czosnku.

sos koperkowy

Sparz wrzącą wodą cytrynę, wytrzyj do sucha ręcznikiem i zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Przekrój cytrynę na pół, wyciśnij sok i dodaj go razem ze skórką do kopru.

Dodaj sól, cukier i oliwę z oliwek.

Zmiażdż składniki blenderem do konsystencji pasty, włóż sos koperkowy do wysterylizowanego słoika. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!