Ziemniaki dobrze jest ugotować dzień wcześniej. W dniu przygotowania wystarczy obrać ciasto i przystąpić do wyrabiania ciasta. Na ciasto przygotowujemy najpierw drożdże z porcji letniego mleka, łyżeczki cukru i odrobiny mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Przesiej mąkę. Dodać drożdże, olej i sól. Jajka ubić z odrobiną pozostałego mleka. I zrobimy miękkie ciasto. Przykryj ciasto ręcznikiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , aż podwoi swoją objętość.
Następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na cieście rozsmaruj połowę startego masła. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce i połóż na cieście. Lekko zagniatamy, lekko dociskamy dłonią. I złóż jak ciasto francuskie. Przykryte, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Rozkręcamy się ponownie. Zetrzyj pozostałe masło i pozostałe ziemniaki. Ponownie dodaj odrobinę soli, delikatnie dociśnij i ponownie złóż . Pozwól mu rosnąć przez 20 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość palca i okrągłą foremką o średnicy 5 cm wycinaj kotlety. Na górze możemy wydrukować kształt z siatką (ale nie musimy).
Comments are closed.