Sprawdzony przepis na niesamowicie pyszny i sycący obiad – zapiekankę z ziemniaków, jajek, kiełbasek i sera mozzarella.

Dzisiaj mam dla Was przepis na niesamowicie pyszny i sycący obiad – zapiekankę z ziemniaków, jajek, kiełbasek i sera mozzarella. To danie łączy w sobie chrupiące ziemniaki, aromatyczne warzywa oraz kremowy sos, który idealnie komponuje się z roztopionym serem. Jest to doskonały wybór na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Zaczynajmy!

Składniki:

  • Oliwa z oliwek (do smażenia i natłuszczania)
  • Sól i mielony czarny pieprz (do smaku)
  • Zioła prowansalskie (do smaku)
  • Słodka papryka (opcjonalnie)
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża marchewka, starta
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • Zielona cebula (do dekoracji)
  • 60 g masła
  • 50 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 2 kiełbaski, pokrojone w plasterki
  • 100 g sera mozzarella, pokrojonego w plasterki

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Polej ziemniaki oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką (opcjonalnie). Wymieszaj, aby równomiernie pokryć przyprawami. Ułóż ziemniaki w natłuszczonej formie do pieczenia i piecz przez około 30 minut, aż lekko zmiękną. W misce wymieszaj jajka z łyżką majonezu, dopraw solą i pieprzem. Dobrze ubij. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną cebulę, aż stanie się przezroczysta.

Dodaj posiekany czosnek, startą marchewkę i pokrojoną czerwoną paprykę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż, aż warzywa będą miękkie. W rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i smaż przez 1-2 minuty, aż powstanie zasmażka. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj sos, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyjmij częściowo upieczone ziemniaki z piekarnika. Równomiernie rozłóż na nich masę jajeczną.

Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiełbaski oraz podsmażone warzywa. Polej całość przygotowanym sosem beszamelowym i posyp startym serem mozzarella. Wstaw formę z powrotem do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez dodatkowe 30 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocisty i chrupiący. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną zieloną cebulką. Zapiekanka świetnie smakuje z sałatką z zielonej sałaty lub warzywami gotowanymi na parze. Możesz także podać ją z chrupiącym chlebem, aby zanurzać go w pyszny sosie. Aby dodać daniu dodatkowej wyrazistości, możesz polać zapiekankę kwaśną śmietaną i podać ją z kieliszkiem białego wina lub ulubionym napojem.

Smacznego! Ta zapiekanka to prawdziwy hit, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sycące ziemniaki, aromatyczne warzywa i rozpuszczony ser to idealne połączenie smaków i tekstur.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!