Przepyszna pierś z kurczaka w aromatycznym sosie cytrynowo-miodowym. To szybki i prosty przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu.
5 232
Dzisiaj przygotujemy przepyszną pierś z kurczaka w aromatycznym sosie cytrynowo-miodowym. To szybki i prosty przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zaczynajmy!
Składniki:
800 g piersi z kurczaka (pokrojonej na mniejsze kawałki)
Sól i czarny pieprz do smaku
3 łyżki mąki
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
40 g masła
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Dopraw piersi z kurczaka solą i czarnym pieprzem z obu stron.
Obtocz kawałki kurczaka w mące, aby pokryć je równomiernie.
Na dużej patelni rozgrzej olej słonecznikowy na dużym ogniu. Smaż kawałki kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i dobrze wysmażone. Następnie zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na bok.
Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i smaż przez około 1 minutę, aż czosnek uwolni swój aromat.
Dodaj sok z cytryny, sos sojowy i miód do patelni. Wszystko dobrze wymieszaj.
Umieść kurczaka z powrotem na patelni i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, polewając go sosem, aby dokładnie pokryć mięso aromatyczną glazurą.
Smacznego! To soczyste i aromatyczne danie z kurczaka w cytrynowo-miodowej marynacie to idealna propozycja na szybki i pyszny obiad. Spróbujcie sami i dajcie znać, jak Wam smakowało!
Comments are closed.