To ciasto czekoladowo-bananowe z mikrofali, idealne na chwilę słodkiej przyjemności.
3 490
Dzisiaj przygotujemy niezwykle prosty i szybki deser czekoladowy, który zrobisz w zaledwie kilka minut. To ciasto czekoladowo-bananowe z mikrofali, idealne na chwilę słodkiej przyjemności. Zaczynajmy!
Składniki na ciasto:
2 banany
2 jajka
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Forma do ciasta (14 cm średnicy)
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej, według uznania)
45 ml mleka
15 g masła
Przygotowanie:
Rozgnieć banany w misce na gładką masę.
Dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
Dodaj kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
Przełóż ciasto do formy o średnicy 14 cm.
Wstaw formę do kuchenki mikrofalowej i piecz na wysokiej mocy przez 5-8 minut, w zależności od mocy Twojej kuchenki mikrofalowej. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe – powinno być suche w środku.
Podgrzej czekoladę, mleko i masło w małym garnku lub w mikrofalówce, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i polewa stanie się gładka.
Polej ciasto przygotowaną polewą czekoladową.
Smacznego! To szybkie ciasto bananowo-czekoladowe z mikrofalówki to doskonały deser, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Jeśli lubisz desery czekoladowe, na pewno pokochasz ten przepis!
Comments are closed.