100-letnia receptura na najlepszy, domowy chleb. Przepis od znanego piekarza z Małopolski

Poniżej znajdziesz liczącą 100 lat recepturę na najlepszy, domowy chleb.

Składniki:

  • mąka pszenna – 750 g (plus dodatkowa ilość do podsypania)
  • ziemniaki – 250 g
  • sól – 2 łyżeczki
  • świeże drożdże – 21 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • kminek – 1 łyżka
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • ocet – 1 łyżka
  • letnia woda – 450 ml

Sposób wykonania:

Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj sól i wymieszaj.

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie ostudź je, obierz ze skórki oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W mące przygotuj niewielki otwór, po czym umieść w nim starte ziemniaki. Dodaj rozgniecione drożdże, cukier oraz wodę. Odstaw na 15 minut. Po upływie kwadransa wymieszaj całość delikatnie. Dodaj ocet, kminek oraz olej.

Wyrób rękami ciasto. Zarówno spód jak i wierzch ciasta posyp mąką i nakryj je czystą szmatką. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie przełóż ciasto na obsypaną mąką deskę i uformuj z niego okrągły bochenek. Ułóż go na blasze do pieczenia i pozostaw na kolejne 15 minut.

Na dnie piekarnika postaw rondelek z gorącą wodą dla uzyskania chrupiącej skórki. Piecz na funkcji góra+dół z termoobiegiem w 225 stopniach przez 10 minut, a następnie przez 50 minut w 190 stopniach.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!