Tylko z 4 składniki i ten pyszny turecki deser gotowy! – smak mile zaskoczył mnie i gości

Chcesz przygotować pyszny, zdrowy, ale i nietypowy deser? Wiesz czym jest lukum?

To tureckie danie na bazie soków owocowych zachwyci małych i dużych i świetnie sprawdzi się na imprezach jako tzw. food finger. Jest proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników, a do tego pozbawione jest barwników i konserwantów.

Składniki:

  • 400 mililitrów świeżego soku mandarynkowego
  • 3 łyżki skrobi
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Z mandarynek usuń pestki i wyciśnij z nich sok. Następnie oczyść go miąższu. Przelej sok do dużego garnka, dosyp cukier i skrobię i wymieszaj dokładnie trzepaczką tak, aby nie zostały żadne grudki.

Zagotuj sok i cały czas mieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji przypominającej dżem. Gdy wyłączysz gaz dorzuć do mieszanki łyżkę masła i ubij całość trzepaczką.

Przygotuj kilka jednakowych pojemników, posmaruj je od środka masłem i przelej do nich mandarynkowy wywar. Wstaw je do lodówki na noc.

Rano wyjmij ostrożnie deser z opakowań, obtocz je w wiórkach kokosowych, pokrój na mniejsze kawałki i gotowe! Twoje własne domowe lukum gotowe do podania.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!