Pączki bez drożdży – To możliwe, aby je wykonać pomijając ten składnik. W dodatku zawsze się udają i smakują wyśmienicie.

Domowy przepis na doskonałe pączki jogurtowe – palce lizać !

Moje pączki nie są robione na drożdżach. Nie używam już klasycznego zakwasu. Od 10 lat stosuję niezmiennie ten sam przepis. Jeśli jesteś smakoszem pączków i lubisz kiedy są puszyste i pachnące – ten przepis jest dla Ciebie. Pączki są przepyszne i znikają w mgnieniu oka ! Idealne na deser.

Oto, co potrzebujemy do naszych pączków:

  • 1 jajko
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki mąki (najlepiej pszennej)
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce łączymy ze sobą składniki: jajko, jogurt, cukier, sól. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną, po czym ponownie mieszamy wszystko ze sobą. Ciasto powinno być jędrne i elastyczne.

Jeśli konsystencja ciasta nie będzie odpowiednia (tzn. za rzadka lub za gęsta), dodajemy jeszcze trochę mąki lub jogurtu. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na około 25 minut. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy. Grubość ciasta powinna wynosić około 1 centymetr.

Teraz musimy uformować nasze pączki. Przy pomocy szklanki lub kubka, formujemy pierścienie, wycinając w każdym z nich kolejny pierścień na kształt klasycznego pączka z dziurką. Na patelni rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron do zarumienienia.

Po usmażeniu kładziemy je na ręcznik papierowy, który odsączy nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem wedle uznania. Pączki są gotowe do zjedzenia. Smacznego !

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!