Wspomnienie z przedszkola — pyszne placki ziemniaczane, które może stworzyć, kiedy chcesz.
Wiele osób uważa, iż jedzenie podawane w przedszkolu było najlepszym, jakie jedli.
W tym także placki ziemniaczane smażone na patelni. Dobrze jest poznać wszystkie kroki, by móc się nimi cieszyć we własnym domu. Pozwoli to na przeniesienie się pamięcią do czasów przedszkola i zakochać w tych plackach na nowo. Wystarczy szybki rzut oka na przepis i można brać się za ich smażenie!
Placki ziemniaczane na patelni
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki
- 1 cebula
- 500 g chudej wieprzowiny
- 100 ml oleju roślinnego
- 50 g masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso zmielić, dodać do niego sól i pieprz. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na średnim ogniu wraz z mięsem na rozgrzanym oleju roślinnym.
Ziemniaki oczyścić, ugotować, a następnie wymieszać z olejem, solą i pieprzem. Zmielić je na puree bez grudek. Do powstałej masy ziemniaczanej dodać przesianą przez sitko mąkę, całość dokładnie wymieszać. Z masy i mielonego mięsa uformować kotlety, smażyć na oleju.
Comments are closed.