Pączki bez drożdży – To możliwe, aby je wykonać pomijając ten składnik. W dodatku zawsze się udają i smakują wyśmienicie.
Domowy przepis na doskonałe pączki jogurtowe – palce lizać !
Moje pączki nie są robione na drożdżach. Nie używam już klasycznego zakwasu. Od 10 lat stosuję niezmiennie ten sam przepis. Jeśli jesteś smakoszem pączków i lubisz kiedy są puszyste i pachnące – ten przepis jest dla Ciebie. Pączki są przepyszne i znikają w mgnieniu oka ! Idealne na deser.
Oto, co potrzebujemy do naszych pączków:
- 1 jajko
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2,5 szklanki mąki (najlepiej pszennej)
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce łączymy ze sobą składniki: jajko, jogurt, cukier, sól. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną, po czym ponownie mieszamy wszystko ze sobą. Ciasto powinno być jędrne i elastyczne.
Jeśli konsystencja ciasta nie będzie odpowiednia (tzn. za rzadka lub za gęsta), dodajemy jeszcze trochę mąki lub jogurtu. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na około 25 minut. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy. Grubość ciasta powinna wynosić około 1 centymetr.
Teraz musimy uformować nasze pączki. Przy pomocy szklanki lub kubka, formujemy pierścienie, wycinając w każdym z nich kolejny pierścień na kształt klasycznego pączka z dziurką. Na patelni rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron do zarumienienia.
Comments are closed.