Ciasto mandarynkowe jest nie tylko wyjątkowe w smaku i wyglądzie, ale również bardzo łatwe w wykonaniu.
Z pewnością zadowoli każde podniebienie oraz świetnie nada się jako deser do kawy czy herbaty. Będzie prosto, aromatycznie i ,przede wszystkim, smacznie.
Potrzebne składniki:
- 2 średnie mandarynki
- 100 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 2-3 żółtka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru
- 25 g roztopionego masła do ciasto
- 25g roztopionego masła do polewy
- 0,5 saszetki cukru waniliowego
- 125 ml mleka
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier zwykły oraz waniliowy, sól i roztopione wcześniej masło. Wszystko razem ubijamy.
Do uzyskanej masy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i bardzo dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki. Mandarynki obieramy i układamy na górze ciasta. Masło roztapiamy i polewamy z wierzchu, a następnie posypujemy dwoma łyżkami cukru.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez około 30-35 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest na pewno upieczone.
Comments are closed.