Przepyszne Ciastko Bounty – jako pierwsze znika ze stołu!

Co się stanie, jeśli połączymy ze sobą czekoladowy biszkopt, słodką, budyniową masę kokosową i polewę z czekolady mlecznej? Otrzymamy niesamowicie pyszne ciasto bounty! Zachęcana pozytywnymi opiniami, próbowałam zabrać się za nie już od jakiegoś czasu, ale żaden przepis do mnie nie przemawiał. Postanowiłam zatem zrobić swoją wersją – oto ona!

Ciasto jest wzorowane na popularnym batoniku Bounty i łączy w sobie dwa niesamowite składniki – czekoladę i kokos. Smakuje świetnie, nawet lepiej, niż oryginalny batonik. Najlepsze jest schłodzone, więc przygotuj je wieczorem, by rano móc cieszyć się nim do kawy. Bounty to szczególnie dobry wybór, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem.

fot: poprostupycha.com.pl/ciastko-bounty/

Składniki:

Czekoladowy biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Masa:

  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki mleczka kokosowego,
  • 300 g wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 1 budyń waniliowy.

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa mleczna

 

1. Najpierw robimy biszkopt:

  • Ubijamy białka na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, miksując, aż uzyskamy konsystencję puchu.
  • Dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
  • Wsypujemy powoli wszystkie sypkie składniki i mieszamy za pomocą trzepaczki.
  • Wylewamy do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) i pieczemy przez ok. 18 minut w temp. 170 °C do tzw. suchego patyczka.

2. Czas na masę:

  • Mleko oraz mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem i masłem, a następnie dodajemy wiórki kokosowe i na końcu budyń. Gotujemy na małym ogniu, aż wiórki wchłoną mleko (około 15-20 minut).
  • Gotową, gęstą masę pozostawiamy do wystudzenia.

3. Składamy ciasto w całość:

  • Na przestudzony biszkopt wylewamy masę kokosową i dekorujemy wierzch polewą czekoladową.
  • Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!