Zawijane serniczki – pokochasz je od pierwszego spróbowania. Moja rodzina je uwielbia

Cała moja rodzina uwielbia te twarogowe ślimaczki. Są tak smaczne, że każdy, kto je spróbuje po raz pierwszy, mówi, że nie jadł w życiu nic lepszego!

Przygotowanie tych zawijanych serniczków jest dość proste a jedzenie ich jest prawdziwą przyjemnością. Zwłaszcza do kawy lub herbaty. A moje dzieci wręcz za nimi przepadają!

jak gotować serniki

SKŁADNIKI CIASTA

  • 350 g mąki
  • 3 g suchych drożdży
  • 100 g mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g margaryny (lub masła)
  • 70 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 0,5 kg twarożku
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

SKŁADNIKI NA SOS

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Podgrzej mleko w kubeczku. Rozpuść w nim drożdże i dodaj pół łyżeczki cukru, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj 3 łyżeczki mąki, wymieszaj, aż nie będzie grudek. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu przez pół godziny.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!