Jeśli jesteś fanem legendarnego ptasiego mleczka, koniecznie spróbuj tego przepisu!

Jeśli jesteś fanem legendarnego Ptasiego mleczka, koniecznie spróbuj tego przepisu! Skorzystaj z okazji i przygotuj deser, którego smak przypomni Ci o słodkim dzieciństwie.

Z przepisem na ten pyszny czekoladowy biszkopt,  poradzi sobie każdy. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcja gotowania krok po kroku .

Smak deseru jest niebiański a jego lekkość i delikatność zachwyci każdego bez wyjątku, gwarantuje!

Składniki

  • 8 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 560 ml mleka
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 20 g cukru waniliowego

Przygotowanie

1. Zrób ciasto. W głębokiej misce ubij 6 żółtek z cukrem. Osobno ubij 6 białek ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej masy. Dodaj białka do żółtek. Dodaj przesianą mąką  (100 g) i kakao, wymieszaj.

2. Przykryj prostokątną formę do pieczenia 30 x 40 cm papierem pergaminowym. Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 20-25 minut.

3. W między czasie w małym rondelku lekko wymieszaj 2 jajka z 30 g mąki. Wlej schłodzone mleko (500 ml) i ustaw kuchenkę na średnią temperaturę. Mieszaj na ogniu, aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia, przykryj folią i pozostawić do ostygnięcia.

4. 220 g miękkiego masła wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kontynuując mieszanie, dodawaj porcje schłodzonej masy mleczno-jajecznej. Uzyskany krem ​​wyłóż na schłodzony placek czekoladowy, wyrównaj jego powierzchnię za pomocą łyżki bądź szpatułki,

5. Teraz rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wlej pozostałe mleko, dodaj pozostałe masło. Wylej gotowa polewę na mleczną warstwę.

Umieść deser w lodówce na co najmniej 4 godziny. Po tym potnij na porcje nożem zwilżonym wodą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!