Przygotuj je raz – a już nie kupisz ich w sklepie. Tanio i bez żadnej chemii

10Zaprasza Was dziś do zrobienie domowych słodkich trufli, z mleka w proszku i kakao. Składniki można policzyć na palcach jednej ręki, a proces przygotowania nie jest skomplikowany.

SKŁADNIKI

  • 250 g mleka w proszku
  • 300–350 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 szczypta kardamonu

PRZYGOTOWANIE

1. Zacznij od zagotowania wody z cukrem aby utworzyć słodki syrop. Nie trzeba go długo gotować, wystarczy trzymać na ogniu przez około 5 minut.

2. Włóż masło do gorącego syropu i odstaw na kilka minut. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

3. W misce wymieszaj kakao i mleko w proszku.

4. Wlej syrop do reszty składników i dobrze wymieszaj. Na tym etapie należy dodać do masy kardamon lub inne aromatyczne przyprawy (cynamon, wanilia). Wymieszaj wszystko dokładnie i włóż masę do lodówki na około 30–40 minut.

5. Z masy uformuj małe kuleczki.

6. Teraz obtocz powstałe kulki w tym co lubisz najbardziej np. w posiekane orzechy, wiórki kokosowe, kakao.

7. Umieść domowe trufle w pojemniku i włóż do lodówki. Tam mogą być przechowywane do 5 dni.

Jak widać, domowe truffle są łatwe do przygotowania a wyglądają bardzo apetycznie. Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!