Damski kaprys – popisowe ciasto od mojej sąsiadki. Jest zawsze hitem na świątecznym stole

Nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy. W weekendy uwielbiam rozpieszczać siebie i bliskich pysznymi wypiekami. Kiedy chcę zaskoczyć gości przygotowuje moje popisowe ciasto „Damski kaprys„!

© DepositPhotos

Dzisiaj chcę podzielić się z Wami moim rodzinnym przepisem na to ciasto. Na pierwszy rzut oka wydaje się ono bardzo skomplikowane, ale wcale tak nie jest. Robię te ciasto np. z makiem, suszonymi morelami, suszonymi śliwkami z orzechami i rodzynkami.

” Damski kaprys”

SKŁADNIKI CIASTA

  • 1 jajko
  • 80 g mąki
  • 120 g śmietany 20%
  • 120 g cukru
  • 15 g skrobi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 20 g masła do posmarowania formy

DODATKOWO

  • 100 g maku
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych śliwek
  • 100 g orzechów

SKŁADNIKI NA I KREM

  • 600 g śmietany 20% tłuszczu
  • cukier puder do smaku

SKŁADNIKI NA II KREM

  • 500 g śmietany 30-36%
  • 380 g gotowanego mleka skondensowanego

PRZYGOTOWANIE

1. Na początek musisz zmielić mak w młynku do kawy, dodać go do posiekanych śliwek, 50 g zmielonych orzechów i rodzynek.

2. Przykryj spód formy o średnicy 24 cm pergaminem, posmaruj masłem i oprósz mąką.

3. Wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto (bez bakalii, je dodaje się na końcu) i dobrze wymieszaj.

4. Do dobrze ubitych jaj stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.

5. Przy najniższej prędkości dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinnaś otrzymać miękkie i delikatne ciasto.

6. Użyj szpatułki, aby wymieszać delikatnie ciasto z bakaliami i wlej je do formy do pieczenia.

7. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25–35 minut. Sprawdzaj gotowość ciasta za pomocą drewnianego patyczka.

8. Gdy ciasto ostygnie, przetnij je na parę części, w zależności jak wysokie ciasto Ci urosło. Posmaruj pierwszą część kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Na jedną warstwę użyj około 100 g kremu.

9. Przygotuj drugi krem. Zimną śmietanę ubij, następnie małym strumieniem dodawaj skondensowane mleko i ubijaj do uzyskania jednolitego kremu.

10. Zacznij układać ciasto, smaruj każdy placek, krawędzie oraz górę ciasta kremami.

11. Udekoruj według własnego uznania. Możesz podzielić górę na części i posypać makiem, kakao i mielonymi orzechami.

12. Teraz najtrudniejsza część, schować ciasto w lodówce na kilka godzin.

Pozostaje Ci tylko zadzwonić do gości. Smacznego!

Jak widać, zrobienie „Damskiego kaprysu” nie jest trudne a efekt zachwyca!

Jeśli podoba Ci się przepis, pokaż go znajomym w mediach społecznościowych! A Ty jakie domowe desery lubisz przygotowywać? Nie zapomnij podzielić się z nimi w komentarzach.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!