Przyjaciel podzielił się nowym przepisem … Teraz gotuję ziemniaki tylko w ten sposób

Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne i chrupiące pieczone ziemniaczki. Będą idealnym dodatkiem do dań obiadowych ale i też dobrze nadadzą się jako osobna potrawa na np. sycącą kolację. Wyglądają bardzo oryginalnie, na pewno zaimponujesz swoim gościom. Jednak ich sposób wykonania jest bardzo prosty!

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki roztopionego masło
  • 25 g parmezanu
  • 3 g czosnku granulowanego (można go zastąpić świeżym czosnkiem )
  • 1 łyżeczka liści tymianku
  •  sól i czarny pieprz do smaku
  • 8–10 średnich ziemniaków

PRZYGOTOWANIE

1. Piekarnik nagrzej do 190 ° C, ziemniaki pokrój w cienkie plasterki.

2. Ułóż plastry ziemniaków w dużej misce, dodaj stopione masło (zostaw odrobinę na wysmarowanie blachy) , starty parmezan, tymianek, czosnek, sól i pieprz.Wszystko wymieszaj dokładnie.

3. Posmaruj formę do muffinek pozostałym masłem. Rozłóż plasterki ziemniaków, tak aby końcówka znajdowała się tuż nad krawędziami formy. Oprósz wierzch pieprzem.

4. Piecz przez około 1 godzinę.

5. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na około 5 minut. Posyp jeszcze odrobiną sera i tymiankiem!

Apetyczne, prawda?

Jeśli nie lubisz tymianku, możesz użyć oregano, bazylii lub rozmarynu. Wybór należy do Ciebie! Najważniejsze jest, że przygotowanie tak smacznych ziemniaczków nie jest trudne, a efekt zadowoli każdego!

Podziel się tym pysznym przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!