To ciasto cebulowe jest prawdziwym asem w rękawie każdej wykwalifikowanej gospodyni. Aromatyczne i soczyste

Dziś zachęcam Cię do zapoznania się z przepisem na niezwykłą cebulową przekąskę! Danie te przyciąga do kuchni swoim smakiem wszystkich, nawet tych, którzy nieprzepadającą za cebulą.

Jej smak jest zupełnie inny, ciasto jest bardzo aromatyczne i soczyste. Do tego wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni a przygotowanie nie pochłania wiele czasu i pieniędzy!

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 sery topione w bloku
  • 6 małych cebuli (cebula dymka nada się najlepiej)
  • 4 kurze jaja
  • zioła, pieprz, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Weź duży pojemnik i wsyp mąkę. Zetrzyj do niej masło na tarce o dużych oczkach. Masło musi być z zamrażarki, w przeciwnym razie nie będzie się go dobrze trzeć.

2. Dłońmi wymieszaj składniki na jak najbardziej gładką masę.

3. Dodaj kwaśną śmietanę i sodę najlepiej wymieszaną z odrobiną octu. Nie zapomnij o soli.

4. Zagnieć ciasto, przykryj folią i włóż do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

5. Zrób farsz. Bardzo drobno posiekaj cebulę. Następnie włóż ją na rozgrzaną patelnie. Duś ją na małym ogniu i stale mieszaj. Nie zapomnij o soli i pieprzu. Zamiast pieprzu możesz dodać swoje ulubione przyprawy. Gotową cebulę przełóż do oddzielnej miski.

6. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.

7. Ubij jajka. Dodaj trochę soli i ziół, na przykład koperku.

8. Do cebuli dodaj ser. Dobrze wymieszaj. Po schłodzeniu dodaj mieszaninę jajek i ziół. Wymieszaj ponownie.

9. Weź naczynie do pieczenia, posmaruj je olejem słonecznikowym.

10. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, podzieli na trzy części. Zostaw 2 części aby wyłożyć nim blachę, a ostatnią część na górę.

11. Formę wyłóż ciastem, również jej boki. Połóż na nim farsz, wyrównaj.

12. Pozostałą jedną trzecią ciasta rozwałkuj i ułóż na górę dania. Jeśli chcesz, możesz posmarować jajkiem na wierzchu, ale nie wcześniej niż 5 minut przed końcem pieczenia, w przeciwnym razie może się spalić.

13. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym na 160–170 stopni i piecz przez około 25–30 minut. Sprawdzaj gotowość wykałaczką lub zapałką.

14. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!