Pyszne i chrupiące solone ogórki na wodzie mineralnej – jem codziennie i chudnę.

Pyszne i chrupiące solone ogórki są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Są jedna z najpopularniejszych domowych przekąsek pasują do smażonego mięsa, pieczonych ziemniaków, w sumie do absolutnie każdego dania.

Ogórki są niskokaloryczne, 100 gram dostarcza 12 kalorii. Mogą zatem stanowić smaczną i nietuczącą przekąskę.

Około 5 minut na przygotowanie i dzień na marynowanie – i gotowe!

Szybki przepis na ogórki solone spodoba się również zapracowanym gospodynią, ponieważ przekąski przygotowywane są dość prosto, szybko i co najważniejsze są przepyszne i niezwykle apetyczne!

SKŁADNIKI

  • 1 l wody mineralnej
  • 1 kg świeżych ogórków
  • 3 łyżki soli
  • pęczek kopru
  • 1 główka czosnku

PRZYGOTOWANIE

1. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki po obu stronach.

2. Umyj koperek, obierz czosnek, możesz pokroić go na większe plasterki.

3. Na dnie pojemnika równomiernie ułóż pół pęczka kopru, a na wierzchu przygotowane ogórki. Połóż pozostały koperek i czosnek na ogórkach.

4. W wodzie mineralnej rozcieńcz 3 łyżki soli, zalej nią ogórki i przykryj pojemnik pokrywką i włóż do lodówki na jeden dzień. Gotowe, smacznego!

Pachnące i chrupiące solone ogórki będą doskonałym dodatkiem do smażonych lub pieczonych ziemniaków, ozdobią też cudnie letnią sałatkę.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!