Letni mus cytrynowy, dla tych którzy chcą schudnąć. Orzeźwiający lekki deser z przyjemnym aromatem.

Idealnym rozwiązaniem na lato są desery cytrusowe lub jagodowe, lekko kwaśne . Ponadto większość z nich jest przygotowywana bardzo łatwo i można je jeść w dowolnej ilości. Szczególne miejsce w moim menu letnim zajmują musy.

Mus cytrynowy to orzeźwiający lekki deser na bazie twarogu i skórki cytryny. Nie jest zbyt kwaśny, ma delikatną kremową konsystencję i przyjemny aromat. Koniecznie musisz go spróbować!

Mus z cytryny

Mus cytrynowy –  Składniki

  • Chudy twaróg 250 g
  • Żelatyna 10 g
  • Cytryna 1 sztuka
  • Jajko 1 sztuka
  • Sól szczypta
  • Cukier do smaku

Mus cytrynowy – Przygotowanie:

Rozpuść żelatynę w misce według instrukcji na opakowaniu. Z połowy cytryny zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Oddziel białko od żółtka. Dodaj do żółtka cukier, 50 g twarogu i skórkę z cytryny. Wymieszaj i umieść w rondlu na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotuj przez 2 minuty.

zdjęcie skórki cytryny

Dodaj żelatynę do przygotowanej masy i wymieszaj. Resztę twarogu wymieszaj blenderem i dodaj do galaretowatej masy.  Ubij białko ze szczyptą soli oddzielnie i połącz z masą twarogową. Wymieszaj wszystko.

Wyłóż deser do miseczek do lodów lub salaterek i pozostaw w lodówce na 1,5–2 godziny. Udekoruj go listkami mięty. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!