Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Biszkopt z kremem karpatkowym i truskawkami. Zrobiłam wczoraj, goście zjedli całą blachę

Mam dla was ciasto które znika w mgnieniu oka. Każdy się zajada i nie ma osoby której by nie smakowało. Zapraszam do przetestowania przepisu i udostępniania na fb 🙂

Składniki potrzebne do przygotowania biszkoptu:

  • 6 łyżek – cukier
  • 4 – jajka
  • 3 łyżki – mąka pszenna tortowa
  • półtora łyżki – ciemne kakao
  • pół łyżeczki – proszek do pieczenia
  • sól

Składniki potrzebne do przygotowania kremu karpatkowego:

  • 750 ml – mleko
  • 250 g – masło
  • 4 łyżki – cukier waniliowy
  • 3 łyżki – mąka pszenna tortowa oraz mąka ziemniaczana
  • 2 żółtka
  • 0,75 szklanki – cukier

Składniki potrzebne do przygotowania wierzchu ciasta:

  • 800 g – truskawki (lub inne owoce)
  • 800 ml – gorąca woda
  • 2 paczki – galaretka

Sposób przygotowania biszkoptu:

Ubij białka z solą, dodaj cukier, a następnie zmiksuj na najwyższych obrotach, aby uzyskać szklistą bezę.

Dodaj żółtka i ponownie zmiksuj na średnich obrotach. Dodaj kakao oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na takich samych obrotach, aby składniki się połączyły.

Wyściel małych rozmiarów blachę do pieczenia papierem i wylej na nią ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż do niego biszkopt i piecz ok. pół godziny metodą na suchy patyczek. Ostudź oraz oderwij papier do pieczenia.

Sposób przygotowania kremu karpatkowego: 

1. Zagotuj dwie i pół szklanki mleka z cukrami. Resztę mleka wlej do miski, dodaj dwa żółtka, wsyp mąki oraz zmiksuj, aż składniki się połączą. Po zagotowaniu się mleka, dolej mieszankę z punktu powyżej i cały czas mieszaj, aż się zagotuje,

Nie zdejmuj z ognia przez następne trzy minutki, a następnie ostudź czasami mieszając, aby uniknąć utworzenia się kożucha. Utrzyj mikserem masło, dodaj budyń i zmiksuj, aż składniki się połączą.

Wyłóż papier do pieczenia na blachę, ułóż biszkopt, a na niego krem i wygładź. Na wierzchu ułóż wybrane owoce.

W gorącej wodzie rozpuść galaretki i schłódź. Wylej galaretki na owoce, a następnie włóż do lodówki na noc w celu schłodzenia. Smacznego!

Zapraszam do przetestowania przepisu i udostępniania na fb 🙂

You might also like

Comments are closed.