Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Babeczka po fińsku w 25 minut. Prosto szybko i smacznie.

Tego rodzaju babeczka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie super delikatna i, co najważniejsze, przepyszna w smaku. Jest świetnym rozwiązaniem w tych przypadkach, gdy odwiedzają nas nieoczekiwani goście, a także jako wyjątkowy deser dla rodzinnej kolacji.

Składniki:

  • Mąka – 1 szklanka
  • Cukier – 1 szklanka
  • Kwaśna śmietana – 200 g
  • Jajka – 2 szt.
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Proces przygotowania:

W głębokiej misce należy dokładnie ubić jajka z cukrem, a następnie do mieszanki dodać mąkę, kwaśną śmietanę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze mieszamy (nawiasem mówiąc, czasami kwaśną śmietanę można zastąpić kefirem lub jogurtem).

Formę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze posmarować masłem, a zatem posypać mąką. Ciasto wlewamy do formy (ciasto powinno wypełnić formę w 2/3 objętości), a następnie włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Gotowe ciasto wyjmujemy z formy do pieczenia, a zatem odstawiamy na chwilę, żeby nieco się ostudziło. Na końcu babeczkę możemy udekorować i podawać. Życzymy wszystkim smacznego!

You might also like

Comments are closed.