Przepis na pyszny domowy chleb prosto z patelni – Domowy chlebek, który zrobisz w szybki sposób z podstawowych składników.
Bardzo prosta i łatwa receptura na pyszny chleb z patelni. Pieczywo robione w domu, smakuje zdecydowanie lepiej niż to kupione w sklepie.
Dla większości osób upieczenie chleba kojarzy się z tradycyjnym pieczeniem w piekarniku, nie wiedząc, że istnieje także inna metoda upieczenia chleba. Jest ona bardzo prosta i przy użyciu przedmiotu, który jest w każdej kuchni, czyli na patelni.
Składniki potrzebne do wykonania chleba:
- 500 g mąki pszennej
- 330 ml wody
- 15 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych drożdży
- 10 g soli
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Drożdże świeże należy pokruszyć i dodać do ciepłej przegotowanej wody, następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Jeśli posiadasz suszone drożdże, wystarczy wsypać je do miski i wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami.
W misce dokładnie wymieszać mąkę z solą i rozpuszczonymi drożdżami.
Ciasto należy wyrobić, aż do uzyskania gładkiej struktury i uformować dwie kulki. Następnie odłożyć ciasto w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Kolejnym etapem jest posmarowanie patelni olejem, po czy wyrośnięte ciasto na niej położyć i smażyć.
Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut.
To samo zrobić z drugą stroną: obrócić i posmarować olejem i smażyć około 15 minut.
Dzięki tej szybkiej metodzie, możesz uzyskać dwa bochenki chleba w bardzo krótkim czasie.
Comments are closed.