Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Aby przygotować przepyszną szarlotkę z poniższego przepisu wystarczy ułożyć na przemian twaróg i starte jabłka. Jakie to łatwe.

Przedstawiam przepis na najlepszą szarlotkę pod słońcem. Na pewno jeszcze nigdy takiej nie jadłeś. Cały sekret tkwi w ułożeniu na cieście startych jabłek i przykryciu ich kolejną warstwą ciasta.

Wyjątkowy smak tej domowej szarlotki z twarogiem na pewno Cię zaskoczy. Można ją podać jako dodatek do ulubionej kawy lub herbaty. Idealnie będzie się również prezentować na świątecznym stole lub podczas rodzinnych uroczystości.

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła (można również zastosować margarynę)
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżki soli.

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże jabłka (lub ewentualnie 6 mniejszych)
  • 80 g cukru pudru
  • 500 g twarogu
  • 1 średnie jajko
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta wanilii
  • 1-2 łyżki mąki lub skrobi.

Sposób przygotowania:

Ubij masło przy pomocy miksera. Następnie dodaj do niego sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj tak długo, aż uzyskasz gładką i jednorodną masę.

Owiń przygotowane ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na dwie równe części.

Stolnicę posyp delikatnie mąką, a następnie rozwałkuj na niej połowę ciasta. Teraz przyszła kolej na przygotowanie nadzienia.

Zetrzyj wszystkie jabłka na tarce (na grubych oczkach). Posyp je wanilią oraz cynamonem. Do osobnego naczynia dodaj twaróg, śmietanę, jajko i cukier. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie ułóż na niej rozwałkowane wcześniej ciasto. Posyp delikatnie mąką. Podczas nakładania nadzienia postaraj się ułożyć na cieście wzór szachownicy. Na zmianę nakładaj na ciasto łyżkę masy jabłkowej oraz łyżkę masy serowej.

Drugą połowę ciasta rozwałkuj i połóż delikatnie na warstwie nadzienia. Ciasto nie powinno nigdzie wystawać poza blachę. Jeśli tak się dzieje, to obetnij delikatnie te kawałki nożem i połóż na wierzchu ciasta.

Nakłuj ciasto widelcem, a następnie posmaruj je rozkłóconym jajkiem.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe, a Ty będziesz mógł się cieszyć jego niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!