Chrusty po węgiersku – zaskakująco lepsze w smaku od naszych, polskich. Mięciutkie, puszyste i delikatne

Chrusty po węgiersku – zaskakująco lepsze w smaku od naszych, polskich. Zapraszamy do spróbowania i udostępnienia przepisu znajomym.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 4 szt. żółtek,
  • 50 g mąki,
  • 1 łyżka brandy,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 50 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • cukier puder,
  • olej słonecznikowy,
  • szczypta soli.

Drożdże z odrobiną cukru należy rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę, sól i pozostały cukier umieszczamy w jednej misce. Brandy, śmietanę, 4 żółtka dodajemy do tej miski razem z rozpuszczonymi drożdżami.

Wszystko mieszamy razem, aby móc wyrobić z tego ciasto. W trakcie wyrabiania ciasta należy dodać powoli stopione wcześniej masło. Miskę z ciastem należy przykryć i odstawić na 30 minut.

Ciasto należy rozwałkować i pokroić na w miarę równe prostokąty. Ich grubość powinna wynosić ok. 0,5mm. Na środku prostokątów należy wyciąć kreskę i przełożyć przez niego róg każdego ciastka. W garnku rozpuszczamy sporą ilość tłuszczu, aby móc zanurzyć w nim chrusty.

Wszystkie ciastka pieczemy w tłuszczu na złoty kolor. Warto odstawić je po pieczeniu na papierowy ręcznik, aby ten wchłonął nadmiaru tłuszczu pozostałego na chrustach.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!