Domowej roboty suszona szynka wieprzowa – zdrowa i bez konserwantów. Tańsza i zdrowsza niż sklepowe kiełbasy

Pyszna suszona wieprzowina na kanapki, bez grama konserwantów. Wiele osób szybka alternatywy dla sklepowych wędlin, które zawierają mnóstwo sztucznych dodatków.

Przepis ten wymaga, czasu i cierpliwości, ale warto się poświęcić dla takiej smacznej domowy wędliny. Suszona wieprzowina jest przez długi czas zdatna do spożycia i jest tańsza niż sklepowe kiełbasy, szynki.

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny
  • 500 g soli
  • 4 g rozmarynu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 g tymianku
  • 5 liści laurowych

Wieprzowinę należy opłukać następnie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Z mięsa należy pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wszystkie przyprawy należy razem zmielić i przyprawić nimi mięso po obu stronach. Mięso trzeba przełożyć do pojemnika, obsypać z każdej strony solą, odstawić do lodówki na 2 dni.

Po 2 dniach wyjmujemy mięso lodówki, płuczemy je pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ponownie należy natrzeć mięso dokładnie przyprawami.

Wieprzowinę owijamy czystą, suchą gazą i trzymamy w lodówce przez 2 tygodnie lub inny chłodnym miejscu z wentylacją. Co dwa dni mięso znajdujące się w lodówce należy odwracać.

Po 2 tygodniach suszenia wieprzowiny możesz cieszyć smakiem pysznej domowej wędliny.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!