Ciastka z miodem, które uwielbialiśmy w dzieciństwie – mięciutkie i świeżutkie. Szybkie w wykonaniu

Nie wiesz, co upiec do herbaty? Weź trochę miodu, kilka jaj i kefir i wyczaruj pyszne miodowe ciasteczka…ten smak znam już od dzieciństwa, już moja babcia korzystała z tego przepisu! Miękkie ciastka z lukrem są bardzo lekkie i delikatne dzięki kefirowi.

Ciastka miodowe pozostają miękkie i świeże przez długi czas. Poza tym są bardzo szybkie w wykonaniu. Wypróbuj!

Składniki:

  • Kefir (lub kwaśne mleko) – 350 ml
  • Cukier – 1 szklanka (dodatkowo na polewę 3 łyżki)
  • Żółtko – 2 szt., Białko – 2 szt
  • Miód – 1 łyżka
  • Olej roślinny – 3 łyżki
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Około 4 szklanki mąki

Ciasta miodowe na kefirze

Przygotowanie

Wymieszaj 2 żółtka, 1 białko, 1 łyżkę miodu i szklankę cukru. Dodaj olej roślinny, kefir i wymieszaj ponownie.

Przesiej mąkę, dodaj łyżeczkę sody. Dodaj do reszty składników. Ugnieć ciasto i rozwałkuj je na warstwę o grubości 1 cm. Za pomocą foremki lub filiżanki wykrój kółka. Połóż je na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem w odległości 1-2 cm od siebie. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

W międzyczasie zrób polewę. Wymieszaj 3 łyżki cukru i białko za pomocą trzepaczki, mieszanina powinna być wodnista.

Wyjmij blachę z piekarnika i użyj silikonowego pędzelka, aby pokryć je białkiem. Piecz w tej samej temperaturze przez kolejne 10 minut. Ostudź. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!