Domowe ciasteczka z wiśniami – z przepisu mojej babci. Banalnie prosty przepis, a wychodzą przepysznie

Jak wiadomo, najsmaczniej to u mamy. Dlaczego? Ponieważ najsmaczniejsze wypieki to te domowej roboty.

Często przypominające nam różne miłe wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego dzisiaj proponuję Ci bardzo proste ciasteczka z nadzieniem wiśniowym. Często nazywanym „Wiśnią pod śniegiem”. Samo przygotowanie zajmie Ci około 30 minut a sam przepis jest banalnie prosty.

Składniki

  • 400 g – mąka pszenna
  • 2 łyżki – cukier trzcinowy
  • 1 łyżeczka – proszek do pieczenia
  • 2 łyżki – kwaśna śmietana
  • 150 g – masło
  • 3 sztuki – jajko
  • 50 sztuk – wiśnie
  • 50 g – dżem wiśniowy
  • 1 łyżka – cukier puder

Sposób przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jajka, miękkie masło i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt, brzegi smarujemy dżemem i układamy nasze wiśnie. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na porcję, tak aby w każdej porcji znalazły się 2 wiśnie.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy nasze ciastka. Blachę z ciastkami wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Ostudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Przygotowane ciasteczka są słodkie z dodatkiem kwaskowatości dzięki wiśnią. Nadzienie możemy wykonać ze świeżych jak i mrożonych wiśni, oczywiście musimy pamiętać o usunięciu pestek.

Możemy wykorzystać także inne owoce, bakalie lub orzechy. Wszystko zależy od Twojej kreatywności. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!