Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Idealne ciasto na pierogi. Oto wskazówki jak zrobić najlepsze. Sekretem jest jeden składnik

Pierogi to jedno z tych tradycyjnych polskich dań, które goszczą na naszych stołach najczęściej.

Z racji zbliżającej się Wigilii chciałabym podzielić się z tobą świetnym przepisem, który sprawi, że święta w tym roku będą naprawdę smaczne i niezapomniane. Głównym sekretem pierogów, niezależnie od ich nadzienia, jest odpowiednie ciasto.

Dziś pokażę ci przepis na ciasto oparte na wodzie mineralnej, które nie jest tak czasochłonne w przygotowaniu. Zapoznaj się z listą składników, poznaj przepis i zabierz się za przygotowywanie pysznych, tradycyjnych pierogów.

Niezbędne składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kurze jajo
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 łyżeczki cukru białego
  • 4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Weź miskę, wbij do niej jedno jajko i dolej szklankę gazowanej wody mineralnej. Lekko wymieszaj, a następnie dodaj też trochę cukru, soli i oleju roślinnego.

Weź trzepaczkę i starannie wymieszaj wszystkie składniki, by stworzyć jednolitą masę. Do mieszanki dodaj także mąkę i zacznij wyrabiać ciasto za pomocą dłoni.

Gdy ciasto zacznie się kleić, to przygotuj sobie powierzchnię do dalszej pracy, posyp ją mąką i ugniataj ciasto przez jakieś 7 minut. Przygotowane ciasto uformuj w kulkę, owiń je folią spożywczą i odłóż na jakieś 30 minut.

W wolnej chwili przygotuj nadzienie – u mnie najczęściej goszczą pierogi z mięsem lub z kapustą i grzybami.

Po upływie 30 minut ciasto jest już gotowe – możesz dzielić je na mniejsze części, rozwałkowywać i wypełniać ulubionym nadzieniem. Mam nadzieję, że będzie smakować nie tylko tobie, ale także całej twojej rodzinie!

You might also like

Comments are closed.