Ciasto budyniowe: Delikatny krem na puszystym biszkopcie. Cud kulinarny na każdą okazję.

Poniżej znajduje się domowy przepis na niezwykle smaczny deser, który docenią wszyscy fani budyniów i słodkości. Przepis jest wyjątkowo łatwy, dlatego warto go wypróbować. Ciasto budyniowe jest bardzo delikatne i puszyste, przez co prawie dosłownie rozpływa się w ustach.

Dzięki temu może stać się wspaniałą ozdobą rodzinnego stołu podczas nawet ważnych uroczystości. Istnieje prawdopodobieństwo, że goście zapytają o przepis na ten fantastyczny deser.

Składniki na ciasto.

  • jajka- 6 sztuk
  • cukier puder- 12 łyżek stołowych
  • mąka pszenna tortowa- 9 łyżek stołowych
  • masło- 250 g
  • mleko- 1 litr
  • budyń waniliowy (opcjonalnie śmietankowy)- 80 g

Wykonanie ciasta.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do oddzielnego naczynia i odstaw. Włącz nagrzewanie piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Następnie ubij białka na sztywną pianę przy użycia miksera (opcjonalnie ręcznie).

Dodaj 6 łyżek cukru pudru i dalej ubijaj masę. Wsyp 6 łyżek mąki i delikatnie pomieszaj ciasto. Posmaruj blachę np margaryną i przyklej odpowiedni kawałek papieru do pieczenia. Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia przykrytą pergaminem i rozprowadź je równomiernie.

Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 20 minut. Najlepiej po 15 minutach skontroluj gotowość za pomocą długiej wykałaczki (jeśli patyczek po włożeniu do ciasta i wyciągnięciu jest suchy, ciasto jest gotowe).

Wykonanie kremu.

Ubij żółtka z 6 łyżkami cukru przy użyciu miksera. Dodaj 3 łyżki mąki, budyń oraz 2 łyżki mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Pozostałe mleko zagotuj a następnie ostudź, żeby było lekko ciepłe. Dodaj masę z żółtkami i masło. Wymieszaj energicznie.

Gotowe ciasto po przestudzeniu posmaruj kremem o temperaturze pokojowej. Następnie włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem można posypać wypiek zmieloną czekoladą lub kakao. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!