Ciasto „Czarny Książę” – uproszczony przepis, wychodzi każdemu.

Domowe ciasto czekoladowe , pieczone przez gospodynię z miłością, jest tysiąc razy lepsze niż sklepowe.

Moją propozycją na dziś jest ciasto o niesamowitej nazwie „Czarny Książę„, nacisk w przepisie kładzie się na szybkość przygotowania, dostępność składników i szczególnie dobry smak.

czarne ciasto książęce© DepositPhotos

Pachnące kakao, delikatna śmietana i skondensowane mleko – idealne połączenie dla miłośników słodkich deserów.

SKŁADNIKI

  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczki sody
  • 250 g mąki
  • 1,5 puszki skondensowanego mleka
  • 300 g masła
  • 50 g orzechów

PRZYGOTOWANIE

Utrzyj jajka z cukrem za pomocą miksera. W osobnej misce wymieszaj śmietanę i kakao.

ciasto czarnego księcia ze skondensowanym mlekiem

Połącz ubite jajka z kwaśną śmietaną, dodaj sodę, ocet, przesianą mąką i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy upiecz 2 ciasta.

czarne ciasto książęce na kwaśnej śmietanie

Przygotuj naczynie do pieczenia: umieść papier pergaminowy na dnie, posmaruj masłem. Zalej połową ciasta, piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzaj czy jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka.

ciasto czarny książę krok po kroku przepis

Zrób to samo z pozostałym ciastem. Gotowe ciasta ostudź i pokrój na pół.

czarny książę prince z kwaśną śmietaną

Ubij skondensowane mleko z masłem, a następnie przekładaj każdą warstwę biszkoptu gotowym kremem. Zmiel orzechy w blenderze i obficie posyp ciasto na wierzch. Możesz też udekorować gotowe ciasto całymi orzechami.

czarny książę książę z orzechami

Gotowe ciasto włóż do lodówki na 6-8 godzin, a najlepiej na noc. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!