Nie wiedziałam, że z tej kaszy można zrobić tak przepyszne danie. Pyszne, sycące i proste w przygotowaniu

Te danie jest w mojej rodzinie od pokoleń. Pewnie dlatego, że jest pyszne, sycące i proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
  • 600g wieprzowiny
  • 1 szt ebuli
  • 1 szt marchwi
  • czarny pieprz
  • sól do smaku
  • olej słonecznikowy

jęczmień z mięsem

Przygotowanie

Namocz jęczmień perłowy w zimnej wodzie na 2-3 godziny.

Pokrój mięso w kostkę, grubo posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę.

W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej, następnie dodaj mięso, mieszając i smaż przez 5-6 minut.

Na patelnie dodaj marchew i cebulę, usmaż, a następnie dodaj jęczmień perłowy.

Dolej wody na patelnię, tak aby przykryła składniki na 5-6 cm, dodaj sól, zmielony pieprz i pieprz w kulkach.

Przykryj pojemnik pokrywką i włóż do piekarnika na 2 godziny i piecz w temperaturze 160 stopni.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!