Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Ciasto Jabłkowa Symfonia – smaczne i efektowne. Bez wątpienia, jedno z najpyszniejszych ciast z jabłkami

Kiedy mamy ochotę na ciasto z jabłkami, a znudziła się nam tradycyjna szarlotka warto przygotować prawdziwą jabłkową symfonię. Co to takiego? Bez wątpienia, jedno z najpyszniejszych ciast z jabłkami.

Składa się z kliku warstw: biszkoptowej z aromatem korzennym, kremowo-budyniowej, bitej śmietany i wiórków kokosowych. Oczywiście najważniejszym jego elementem jest warstwa jabłkowa!

Całość komponuje się niesamowicie, słodycz jest przełamana delikatną kwaskowością jabłek i subtelnością gorzkiej czekolady… To prawdziwa bomba na stole!

Ciasto jest też niezwykle efektowne, dlatego warto je przygotować na święta lub inne uroczyste okazje, bądź kiedy spodziewamy się gości. Jego przygotowanie nie jest mocno skomplikowane, ale potrzeba na nie nieco czasu.

Jednak zdecydowanie jest tego warte. Zatem, zabieramy się do pieczenia. Czego potrzebujemy do wykonania jabłkowej symfonii?

Składniki na ciasto biszkoptowo-korzenne:

  • jajka, najlepiej z wolnego wybiegu, 6 sztuk
  • cukier biały drobnoziarnisty – 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka do herbaty
  • cynamon – 2 łyżeczki do herbaty
  • goździki (zmielone), sproszkowany imbir, gałka muszkatołowa, kardamon 1/3 łyżeczki (opcjonalnie gotowa przyprawa korzenna)

Warstwa kremowo-budyniowa:

  • mleko tłuste – pół litra
  • miękkie masło – 250 gram
  • budyń waniliowy (najlepiej niesłodzony) – 2 opakowania
  • cukier biały drobnoziarnisty – 4 łyżki stołowe
  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie

Jabłkowe wnętrze:

  • jabłka, najlepiej lekko kwaskowate, – 1,5 kg
  • masło – 1 łyżka
  • galaretka owocowa – 1 opakowanie

Dodatki:

  • podłużne biszkopty
  • galaretki truskawkowe – 2 sztuki
  • śmietana kremówka – 300 ml
  • cukier puder – 1 łyżka stołowa
  • starta gorzka czekolada

Przygotowanie:

Jako pierwszy przygotowujemy biszkopt. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem. Białka oddzielamy od żółtek i następnie ubijamy na sztywną pianę. Miksując, dodajemy do niej stopniowo cukier aż masa będzie gładka.

W kolejnym kroku do powstałej masy dodajemy żółtka i nadal miksujemy. Robimy to aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników – masa powinna być puszysta. Następnie dodajemy do niej przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz przyprawy korzenne.

Całość należy bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej specjalną szpatułką. Blachę o wymiarach 25×40 cm smarujemy odrobiną tłuszczu i wykładamy papierem przeznaczonym do wypieków.

Wylewamy na nią ciasto i pieczemy przez 40 minut. Kiedy jest już gotowe, należy je ostudzić i podzielić na dwie równe części – jedna ma pozostać w blaszce.

Kiedy biszkopt jest w piekarniku, możemy przygotować masę jabłkową. Obieramy w tym celu jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy je na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażymy kilka minut, pilnując żeby się nie przypaliły.

Kiedy są już gotowe, dosypujemy do nich galaretki (najpierw zdejmujemy jabłka z kuchenki) i mieszamy. Dajemy im wystygnąć.

Budyń gotujmy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu, używając do tego dwóch szklanek mleka i cukru waniliowego. Również studzimy.

Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy do niej wystudzony budyń, miksujemy do momentu uzyskania delikatnego kremu. Następnie przygotowujemy drugą galaretkę (wsypujemy do gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia) i studzimy.

Na biszkopt znajdujący się w blaszce wykładamy połowę masy kremowo-budyniowej, przykrywamy ją masą jabłkową, na której z kolei układamy namoczone wcześniej w wodzie biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki na pól godziny. Po tym czasie wylewamy na ciasto galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki.

Czekamy aż galaretka nieco stężeje. Kiedy tak się stanie, wykładamy na ciasto drugą część masy budyniowej i przykrywamy odłożoną wcześniej warstwą ciasta biszkoptowego. Przygotowujemy bitą śmietanę, przez ubicie kremówki z dodatkiem cukru pudru. Pokrywamy nią ciasto.

Posypujemy tartą czekoladą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Wyjmujemy i delektujemy się pysznym ciastem!

You might also like

Comments are closed.