Pieczeń po cygańsku – zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach. Idealna na obiad lub kolację

Pieczeń cygańska to idealne danie obiadowe. Nie dość, że można je podawać domownikom, to jeszcze zrobi wrażenie na gościach.

Składniki:

  • około 6 kawałków wieprzowiny,
  • 10 plasterków boczku,
  • 700 ml bulionu wieprzowego,
  • 500 ml czerwonego wina,
  • 4 duże ogórki kiszone,
  • 4 cebule,
  • 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • olej, musztarda,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na początku należy rozbić mięso i przyprawić je solą i pieprzem. Cebulę pokroić w pióra, natomiast ogórki w plasterki.

Rozbite plastry posmarować musztardą, położyć na nich po dwa plastry boczku oraz po kilka kawałków cebuli i ogórka. Tak wykonaną roladkę obwiązać sznurkiem.

Na patelnię wlać olej i rozgrzać go. Podsmażyć pozostałą cebulkę. Do cebuli wrzucić mrożone warzywa. Całość dusić na małym ogniu do momentu, aż całość zmięknie.

Do całości wlać bulion i koncentrat pomidorowy. Wymieszać wszystkie składniki i gotować je przez pięć minut. Po dodaniu czerwonego wina i powtórnym wymieszaniu, gotować przez kolejne pięć minut.

Mięso przenieść do naczynia do pieczenia, zalać ugotowanym sosem i włożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika. Piec przez 2-2,5 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!