Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Niezwykle delikatna roladka „Królowa śniegu” – 30 minut i gotowa. Obłędna w smaku.

Niezwykle smaczna, łatwa, a zarazem efektowna biszkoptowa rolada z nadzieniem o smaku śmietankowym to propozycja „must have” dla każdego miłośnika słodkości!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g twarogu
  • 100 g śmietany 30 %
  • 100 g masła
  • 5 łyżek mleka skondensowanego

Wykonanie:

Wymieszaj mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Jajka ubij z gorącą wodą. Nie przerywając, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj na puszystą masę. Wymieszaj łyżką z mąką.

Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej równomiernie przygotowane ciasto. Piecz 12 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Zanim ciasto się upiecze, przygotuj masę śmietankową. Śmietanę, skondensowane mleko, twarożek oraz miękkie masło miksuj aż do dokładnego połączenia składników. Gotowe nadzienie schowaj do lodówki.

Kiedy ciasto będzie gotowe, jeszcze ciepłe wyjmij z piekarnika na czysty ręcznik i zawiń w luźny wałek. Pozostaw na kilka minut do ostudzenia.

Kiedy placek ostygnie – rozwiń go delikatnie, nałóż schłodzone nadzienie i ponownie zawiń w wałek. Następnie ciasto owiń folią spożywczą i chłodź w lodówce przez minimum 2 godziny.

Gotowe! Po schłodzeniu Twoja Królowa Śniegu jest gotowa do spożycia. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną czekoladą.

You might also like

Comments are closed.