Pyszna cukiniowa przekąska – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w mgnieniu oka. Lepiej zrób więcej słoików
Cukinia szturmem podbiła serca Polaków. Jest nie tylko smaczna, ale zawiera również wiele witamin, a przy tym jest niskokaloryczna.
W sezonie gości na naszych stołach w różnych postaciach. Jednak możemy cieszyć się jej smakiem również poza sezonem w postaci przetworów w słoikach. Pomysłów na przetwory z cukinii jest wiele, ale gwarantuję, że poniższy przepis zostanie Twoim ulubionym.
Aby wykonać ten przepis nie potrzebujesz niecodziennych składników, wszystkie są łatwo dostępne, a większość z nich z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Dodatkowo będziesz potrzebować dwóch słoików, każdy po 500 ml.
Składniki:
- cukinia – 1,5 kg
- czosnek – 4 ząbki
- ostra papryka chili – 1 sztuka
- natka pietruszki – 20 g
- sól – 1 łyżka stołowa
- pieprz – 1 łyżeczka
- cukier – 3 łyżki stołowe
- olej słonecznikowy – 120 ml
- ocet – 120 ml
Sposób przygotowania:
Umytą cukinię pokroić w drobną kostkę i przełożyć do wybranego naczynia razem z solą, pieprzem oraz cukrem. Zalać olejem słonecznikowym.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie posiekać drobno natkę pietruszki oraz pokroić papryczkę chili na plasterki. Dodać do naczynia z cukinią, a w następnej kolejności wlać ocet i dokładnie wymieszać. Cukinię z dodatkami odstawić – najlepiej na 3 godziny.
Po tym czasie przelać całą zawartość z naczynia do słoików. Zakręcić słoiki i je zapasteryzować. W tym celu przygotować garnek i napełnić go wodą.
Ręcznikiem albo ściereczką kuchenną wyłożyć dno garnka i włożyć słoiki. Zagotować wodę, a gdy zacznie wrzeć gotować jeszcze przez 8 minut.
Wyciągnąć słoiki z wody i odstawić je zakrętką do dołu na płaskiej powierzchni sprawdzając wcześniej czy słoiki są dobrze dokręcone. Ten sposób uchroni przetwory przed niepożądanym psuciem się. Poczekać, aż słoiki ostygną.
Comments are closed.