Pyszne naleśniki z nadzieniem twarogowym – bez mąki. Zaskoczę Cię tym przepisem

Zwykle naleśniki robimy z mleka jajek i mąki. A co, jeśli zabraknie nam mąki, a wszystkie sklepy w okolicy są zamknięte lub mamy przysłowiowego lenia i nie chcę nam się ruszać z domu?

Prezentuję Wam przepis na smaczne naleśniki z twarogiem. Jestem pewny, że ta potrawa będzie często gościła w Waszych domach.

Składniki na ciasto do naleśników

  • 6 jajek
  • Pół litra mleka
  • 5-6 łyżek skrobi
  • Łyżka oleju słonecznikowego

Składniki na nadzienie twarożkowe

  • 300 g twarożku
  • Śmietana do smaku
  • Cukier do smaku
  • Masło do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie naleśników bez mąki wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy wymieszać 5 jajek i cukier, dołożyć skrobię i mieszać dalej, aż wszystkie grudki znikną. Następnie dolej olej słonecznikowy oraz mleko.

Całość wymieszaj i ciasto na naleśniki jest już gotowe. Odstaw je na kwadrans, a w tym czasie nasmaruj patelnie olejem słonecznikowym. Ciasto na naleśniki posiada rzadką konsystencję, dlatego naleśniki smaż bez przewracania na drugą stronę.

Teraz czas na przygotowanie nadzienia. W tym celu zetrzyj twarożek z cukrem. Do smaku możesz dodać rodzynki lub mak.

Przygotowane naleśniki nadziej twarogiem, zawiń je w rulon lub trójkąt. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Placki polej stopionym masłem oraz kwaśną śmietaną, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz je 10 lub 15 minut.

Korzystając z tego przepisu, zrobisz około dwudziestu pięciu naleśników. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!